II. KERÜLETI HÍRHATÁR - Forró téma

II. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.09.19.
 Csütörtök
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,65 Ft
   CHF árfolyam
   303,44 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 23. 16:23     


Forró téma
Gyújtópontban a globális felmelegedés: melegszik lábunk alatt a talaj?

 

Forró a téma, s ennek okán e héten az ENSZ Közgyűlés éves rendes ülésszakával párhuzamosan, New York-ban, valamennyi tagállam részvételével, újabb klíma csúcsot tartanak.

 

Aligha lehet kétséges: a globális felmelegedés és az annak következményeként a Földünk egészére kiterjedő éghajlat (klíma) változás jelenti már ma, és a jövőben még hatványozottabban az emberiség, köztük társadalmak, népek, országok, gazdasági és politikai hatalmak egyik legnagyobb kihívását. Globális a felmelegedés, ezért következményei is azok lesznek. S bár vélhetően a világ különböző részein eltérő mértékkel és hatásokkal számolhatunk, szakértők egyöntetűen állítják, a probléma világméretű és egyetlen régió sem marad érintetlenül.

 

A téma közel másfél évtizede jelentkezik egyre intenzívebben, nemzetközi szinten is integrálva a tudományos világ, a politikai hatalmak és a gazdaság szereplőit. Egyelőre leginkább azért, hogy pontosan fel lehessen mérni az éghajlat és vele együtt a környezeti változások várható magnitúdóját és irányait, következményeit, azok időrendiségét, s legfőképpen áttekinteni, milyen válaszok, milyen prioritásokkal és milyen ráfordítások mellett adhatók?

 

A klíma-változás témája változatlanul a tudományos, politikai és gazdasági élet main-streamjébe tartozik. Ha úgy tetszik - és súlyánál fogva teljességgel indokoltan - önálló és kitüntetett területté vált. Regionális és globális szimpóziumok kutatják és vitatják a téma legkülönbözőbb aspektusait, a G-8 és újabban már G-20 konferenciák kiemelten kezelt tárgyköre, nemzetközi egyezmények jönnek létre a megelőzés, hatás-csökkentés érdekében (pl.: Kyotoi egyezmény a szén-dioxid kibocsátásról az üvegház-hatás mérséklésére). A világ elismert kutatói, szakemberei naponta gazdagítják és árnyalják a kérdéskör különböző vonatkozásait, lassanként könyvtárnyi irodalommal rendelkezünk.

 

Végül, de semmiképp nem elhanyagolható azon kiválóságok, a világban jelentőséggel és komoly tekintéllyel rendelkező politikusok és gazdasági potentátok, média szervezetek, társadalmi szervezetek, sőt egyének (pl. kutatók, művészek) szerepe, akik befolyásukat, szellemi energiáikat a figyelem felkeltésének, a kérdés napirenden tartásának, a világ közgondolkodása meghatározásának szentelik, akár élethivatás-szerűen is. Különösen fontos ehelyütt kiemelnünk Bill Clinton és volt alelnökének, Al Gore nevét, akik tandemben élenjárói a téma és a Föld közös lelkiismeretének ébrentartásának.

 

A mostani konferencián Obama amerikai elnök készül felhívást intézni a világ kormányaihoz, hogy átfogóan csökkentsék a fosszilis energiahordozók (értsd: olaj, földgáz) részarányát az energia-szektorban; felhívja a figyelmet, hogy a metán-légszennyezés legalább akkora károkat okoz földünk légterének.

 

A Rockefeller Testvérek Alapítvány, amelynek értékét mintegy 900 millió dollárra becsülik, - a konferenciához fűződően - ma olyan vállalást tett, mely szerint teljes beruházási portfóliójának mindössze 1%-ra csökkenti a szén és kátrányhomok bányászatra fordítható összegeket.

 

A téma, tehát, forró. Még kezelhető. De az idő vészesen fogy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


További hírek

  A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17 hirhatar.hu
  Az újbudai polgármester ingyenkrumpli után villanyégőkért gyűjti a támogatást
2019. 09. 13. 15:11 hirhatar.hu
  Ez már tényleg elmebetegség – teljes étkezés helyett ovis focicsomag 730 millióért
2019. 09. 13. 15:11 hirhatar.hu
  Elhunyt Marton László
2019. 09. 13. 09:39 hirhatar.hu
  Rendőrállam: fegyveres razziával rohanták le a józsefvárosi ellenzéki jelölt stábját
2019. 09. 12. 15:53 hirhatar.hu
  Pusztán a véletlenek összjátéka, hogy tegnap ismét bedöglött a választási honlap
2019. 09. 10. 11:10 hirhatar.hu
  Tél még nincs, de kihűléses haláleset már van
2019. 09. 09. 13:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport