. Ma Ervin napja van.
Szakító próba
2014-09-12 17:31:33
Szakító próba

Szakító próba

 

 

Még egy hét és megtudjuk, miként dől el szeptember 18-án a Skócia függetlenségéről kiírt referendum. Maradnak-e Nagy-Britanniában, vagy független nemzetté válnak? Önállóan tovább, vagy megmaradva a közösségben? A kérdést, természetesen a skótoknak kell eldönteniük. A tét nagy, a fogódzó meg igazából kevés. Több előnnyel, vagy inkább hátránnyal jár a független Skócia?

 

Mert itt nem csak gazdasági, pénzügyi a kérdés. Annál sokkal több. Állampolgársági viszonyok, EU –és egyéb nemzetközi szervezeti tagságok, ezek bonyolult jogi vetületei. És mi lesz a brit koronához fűződő kapcsolatokkal? Megmarad-e uralkodójuknak II. Erzsébet, vagy azt sem szeretnék?

 

Skóciában - ez természetes is - mindenki bír egy véleménnyel. Pro, vagy kontra. Az alábbiakban összegyűjtöttük olvasóinknak néhány skót, vagy skót származású világhíresség véleményét, gondolatát a „menni, vagy maradni” dilemmájáról. Íme:

 

J.K. Rowling, írónő: „Az, hogy hezitálok a függetlenséget magamévá tenni, nem jelenti azt, hogy ne hinnék a remek skót népben és eredményeiben…”

 

Sir Alex Ferguson, volt Manchester United edző: „Nyolszázezer skót, mint én, Nagy-Britannia különböző részein élünk és dolgozunk. Nem külföldön élünk, csak családunk, az Egyesült Királyság más tájain.”

 

Emma Thompson, Oscar-díjas színésznő: „Megértem a függetlenség romantikáját. Ám minek új határokat húzni az emberek közé ebben az amúgy is egyre zsugorodó világban, ahol még mindig gondot okoz az egymás mellett élés?”

 

Sir Sean Connery, filmszínész: „Az „IGEN” kampány pozitív jövőképet állít Skócia elé. Az egyenlőségre és arra a demokratikus alapértékre épít, hogy Skócia népe a legjobb őre saját jövőjének.”

 

Andy Murray, teniszező: „Nem gondolom, hogy az érzelmek alapján kell dönteni, sokkal inkább azt kell nézni, gazdaságilag mi a legmegfelelőbb Skóciának.”

 

Annie Lennox, pop-zenész: „Saját szemszögemből egy összetett kérdésnek látom, ami nem kevés kockázatot rejt.  A döntést nem lehet félvállról kezelni, és főként nem közelíthető meg a túlfűtött hazafias érzelmek oldaláról.”

 

Rod Stewart, zenész: „Utálnám látni az Unió szétesését ennyi év után. És nem is gondolom, hogy ez bekövetkezne. Skócia a spirituális hazám, de mivel nem élek ott, talán nem is kellene állást foglalnom.”

 

Vélemények, amelyekből kiolvasható a megosztottság, az aggodalom és emellett persze a nemzeti büszkeség is.  

 

Képünkön: Rod Stewart fia és felesége

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>