. Ma Zita napja van.
Svéd, golyó és nem csapágy…
2014-08-30 18:37:18
Svéd, golyó és nem csapágy…

Svéd, golyó és nem csapágy…

 

 

Svédországnak legalább olyan védjegye a „svéd húsgolyók” (Svenska Kötbullar), mint mondjuk az ABBA, a Volvo, a H&M és az Ericsson.

 

Legfogékonyabb tinédzser éveim stockholmi korszakában vált gasztro-életem részévé, s az óta hódolok ennek az egyszerűségében is fenomenális éteknek. Ezzel bizonyosan nem vagyok egyedül, ha máshol nem, hát a szintén svéd IKEA áruházak önkiszolgáló konyháin mindenkinek lehetősége van megkóstolni.

 

A Kötbullar-t komolyan kell venni, és elkészítésekor nem árt, ha lelki békénk a helyén van. Ez is a hozzávalók egyike. Imádom összeállítani, fűszerezni a masszát, kigyúrni a golyókat és forró olajban kisütni.

 

Óvatosan, vagy inkább visszafogottan fűszerezzünk, végtére ez nem magyarosch fasírt lesz!

 

A svédek a húsgolyókhoz szinte kötelességszerűen lágy, selymes burgonya-pürét, alkalmasint párolt zöldségeket készítenek köret gyanánt, valamint valamilyen szószt vagy öntetet. A szószok változatossága végtelen, az egyén fantáziája és ízlése szerint.

 

Magam rendszerint a következő szószt, vagy inkább mártást találom és tálalom a legméltóbbnak ehhez a csemegéhez: paradicsom pürébe nyers tormát reszelek, majd az egészet kicsit besűrítve, kevés tejszínnel gazdagítva főzöm létre az egyszerre csípős és pikáns kísérőt. Mennyei! – mondaná kedvenc szavajárásával Jamie Oliver.

 

És akkor álljon itt a húsgolyók hiteles receptje azoknak, akik szeretnék a családi menü részévé tenni. Bár mindig tisztelni kell az egyéni kezdeményező-készséget, azért ez esetben ajánlott az előírtak betartása.

 

Hozzávalók:

 

500 gr. darált hús (sertés-marha vegyesen a legjobb)

1 fej közepes vöröshagyma

1 tojás sárgája

½ csészényi zsemlemorzsa

Só, bors és más fűszerek ízlés szerint (csak nyugi…)

2 csésze olíva olaj

 

A hagymát minél apróbbra kockázzuk fel és olajon pirítsuk meg, hogy üveges legyen. A többi hozzávalóval együtt egy nagyobb tálban gyúrjuk össze a masszát, majd nedves kézzel formázzunk 1,5-2 cm átmérőjű golyókat.

 

A leírt adag kb. 35-40 húsgolyóhoz elég, 3-4 ember számára kiadós mennyiség. Az elkészítéshez szükséges idő rövid, konyha-jártas embernek 45 perc is elég hozzá, szószostól, mártásostól.

 

Főzünk. Egyre többen és egyre többet. Aki nem is gyakorolja, az is követi a gasztronómia globalizáció nyújtotta fejlődését és irányait. Befogadóbbá váltunk más tájak és népek ízei és konyhaművészetét illetően. Kulináris tudatosságunk fokozatosan fejlődik, s vele talán saját étkeinket is jobban megbecsüljük. Úgy lehet!

 

- rigi -

 

 

 

 

 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>