Svéd, golyó és nem csapágy… |
2014-08-30 18:37:18 |
Svédországnak legalább olyan védjegye a „svéd húsgolyók” (Svenska Kötbullar), mint mondjuk az ABBA, a Volvo, a H&M és az Ericsson.
Legfogékonyabb tinédzser éveim stockholmi korszakában vált gasztro-életem részévé, s az óta hódolok ennek az egyszerűségében is fenomenális éteknek. Ezzel bizonyosan nem vagyok egyedül, ha máshol nem, hát a szintén svéd IKEA áruházak önkiszolgáló konyháin mindenkinek lehetősége van megkóstolni.
A Kötbullar-t komolyan kell venni, és elkészítésekor nem árt, ha lelki békénk a helyén van. Ez is a hozzávalók egyike. Imádom összeállítani, fűszerezni a masszát, kigyúrni a golyókat és forró olajban kisütni.
Óvatosan, vagy inkább visszafogottan fűszerezzünk, végtére ez nem magyarosch fasírt lesz!
A svédek a húsgolyókhoz szinte kötelességszerűen lágy, selymes burgonya-pürét, alkalmasint párolt zöldségeket készítenek köret gyanánt, valamint valamilyen szószt vagy öntetet. A szószok változatossága végtelen, az egyén fantáziája és ízlése szerint.
Magam rendszerint a következő szószt, vagy inkább mártást találom és tálalom a legméltóbbnak ehhez a csemegéhez: paradicsom pürébe nyers tormát reszelek, majd az egészet kicsit besűrítve, kevés tejszínnel gazdagítva főzöm létre az egyszerre csípős és pikáns kísérőt. Mennyei! – mondaná kedvenc szavajárásával Jamie Oliver.
És akkor álljon itt a húsgolyók hiteles receptje azoknak, akik szeretnék a családi menü részévé tenni. Bár mindig tisztelni kell az egyéni kezdeményező-készséget, azért ez esetben ajánlott az előírtak betartása.
Hozzávalók:
500 gr. darált hús (sertés-marha vegyesen a legjobb) 1 fej közepes vöröshagyma 1 tojás sárgája ½ csészényi zsemlemorzsa Só, bors és más fűszerek ízlés szerint (csak nyugi…) 2 csésze olíva olaj
A hagymát minél apróbbra kockázzuk fel és olajon pirítsuk meg, hogy üveges legyen. A többi hozzávalóval együtt egy nagyobb tálban gyúrjuk össze a masszát, majd nedves kézzel formázzunk 1,5-2 cm átmérőjű golyókat.
A leírt adag kb. 35-40 húsgolyóhoz elég, 3-4 ember számára kiadós mennyiség. Az elkészítéshez szükséges idő rövid, konyha-jártas embernek 45 perc is elég hozzá, szószostól, mártásostól.
Főzünk. Egyre többen és egyre többet. Aki nem is gyakorolja, az is követi a gasztronómia globalizáció nyújtotta fejlődését és irányait. Befogadóbbá váltunk más tájak és népek ízei és konyhaművészetét illetően. Kulináris tudatosságunk fokozatosan fejlődik, s vele talán saját étkeinket is jobban megbecsüljük. Úgy lehet!
- rigi -
|
Nehogy tragikus hős legyen |
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ... |
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben |
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban |
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór... |
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben |
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát |
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok... |
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben |
Ezt olvasta már? | |
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre.... | |
Bővebben >> |