. Ma Zita napja van.
SANTA LUCIA
2014-12-12 22:17:56
SANTA LUCIA

SANTA LUCIA

 

A karácsonyi kultúrkör egyik legjelesebb és több évszázadra visszanyúló ünnepe december 13-án a St. Lucia napja.

Jellegzetesen északi ünnep, ahol a tél sötétségét megosztó fényt emelik be a hagyományok. A hagyományok, amelyek a kereszténységet a térségbe elhozó szerzetesek elbeszélésein alapulnak.

 

St. Lucia egy ifjú keresztény leány volt, akit hitéért áldoztak fel és ölték meg, az Úr 340.-ik esztendejében. A legenda szerint Lucia titokban ételt és vizet vitt a földalatti katakombákban megbújt, Róma által üldözött keresztényeknek. Gyertyákat viselt a fején, hogy láthasson a sötét alagutakban, és hogy mindkét kezében foghassa az adományokat. Lucia neve is a fény szóból ered, szemléletesen megfogalmazva az ünnep igazi jelentését.

 

A régi Juliánusz-naptárban egyébként, ugyancsak december 13.-ára esett a téli nap-éj egyenlőség, ami az év legrövidebb napját és leghosszabb éjszakáját jelentette. Így vált a pogány fényünnep modern népszokássá, amit St. Lucia ünnepe testesít meg. Ezt a napot nagyjából az 1700-as évek óta ünneplik a svédek.

 

Külsőségeiben az ünnep igazán látványos, jegyeiben amolyan igazán lányos dolog. Kislányok és ifjú hölgyek ezen a napon derékban piros selyem szalaggal megkötött, hosszú, fehér ruhába öltöznek, fejükön pedig gyertya-koronát viselnek. A korona alapját a vörös-áfonya bokor ágaiból fonják, mivel ez az örökzöld az új életet testesíti meg a télben.

 

St. Lucia-t főként iskolai, egyházi közösségekben ünneplik, de tartanak falusi, városi szintű rendezvényeket is. Sőt, a máskor oly zord és maguknak való szomszédok is szoktak közösen Luciát ünnepelni, a ház ifjabb leányzóinak előadásában.

A Luciának öltözött hölgyek egyházi vagy más öröménekeket adnak elő, és az ünnep jegyében felkeresnek kórházakat, árvaházakat, idős-otthonokat, hogy megosszák az ünnepet a rászorulókkal, elesettekkel is.

 

Az ünnep reggelén a svédek a tradicionális „Pepparkakor” nevű süteményt, egyfajta gyömbéres-kakaós kekszet fogyasztják, valamint a „Lusekatts” névre hallgató, sáfránnyal ízesített, mazsolával spékelt bucit.

 

Pepperkakar

 

Mindezekhez „Glögg”-öt isznak, ami leginkább a mi fűszerezett forralt borunk és a grog sajátos keveréke, de készítik alkoholmentes változatban is az ifjabbaknak.

 

Az ünnep ízeit megadtuk. Most következzen a Lucia-ünnepet átható-átfonó zene, amit videónkon élvezhetnek.

 

 

 

Főképünkön: SOPHIA RAHM (junior St. Lucia)

 

Utoljára frissítve: 2014-12-12 22:37:28

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>