. Ma Zita napja van.
Kolosszális ötlet-vissza a gladiátorokkal!
2014-11-15 19:14:39
Kolosszális ötlet-vissza a gladiátorokkal!

Kolosszális ötlet-vissza a gladiátorokkal!

 

Dario Franceschini kulturális miniszter támogatja Daniele Manacorda ötletét, miszerint építsék újjá a Colosseum arénáját. A római amfiteátrum közepén levő aréna a 19. századig megőrizte padlózatát és földdel volt borítva. A látogatók akkoriban sétálgathattak az arénában, és a Colosseum nyitott teréből csodálhatták meg az ókori építményt. Később bontották ki és tették láthatóvá az egykori porond alatt húzódó szinteket.

 

 

 

 

 

 

 

Az arénára jelenleg nem lehet rálépni. A terv szerint teljes egészében rekonstruálnák az alatta levő szinteket, ahol egykor a játékokhoz szükséges emelőszerkezetek és állatketrecek voltak. Az olasz kulturális miniszter tetszését fejezte ki, őt idézve: „az aréna újjáépítéséhez csak bátorság kell.” Az olasz régészek szövetsége is rábólintott, kiemelve, hogy az antik műemlékbe történő beavatkozás szakmailag elfogadható és „egyáltalán nem lenne botrányos”.

A Titus császár által 80-ban felavatott Colosseum Róma kőből épített első amfiteátruma volt. Megnyitását 100 napig tartó játékokkal ünnepelték, a 6. századig rendeztek benne gladiátor- és más játékokat. Az olasz médiumok  szerint az újjáépített arénán ismét “gladiátor játékokat” mutathatnának be.

 

 

 

 




 

A történet itt még korántsem ér véget - jöjjenek napjaink gladiátorai! A foci hazájában nem meglepő új hír: az AS Roma felépíti a sport hipermodern Colosseumát! A monstre beruházás hónapokon belül elkezdődik, a területet a főváros biztosítja. A 700millió Euro nagyságrendű építkezéshez amerikai befektető kell – hangsúlyozta Luca Pancalli,  az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke, -  folytatva:” Az ultrák és futball huligánok randalírozása eddig megzavarta a mérkőzéseket. Egy modern stadionra gondolok, amely a gyermekes  családokat  ismét becsábítja, vásárló-passzázsokkal és az egyesület múzeumával együtt élményt és szórakozást nyújt, így az egész közösséget erősíti."

 

Az amerikai sztár-építész, Dan Meis terve emlékeztet  az történelmi „előkép”re, a Colosseumra, íme:




 

 

 

 

 


 

A pompás sport-Colosseum modellje egész Rómát – felépülése után talán egész Európát  - elkápráztatja.  A kapitány, Francesco Totti és a szurkolók már álmodoznak a fantasztikus arénáról… „ az AS Roma megszállottai már kiérdemeltek  végre egy önálló stadiont, amitől az ember szinte libabőrős lesz...”




 



 

Ilyen egyszerűen kapcsolódnak egymáshoz az antik és mai kor arénái, a játék izgalma örök.

 

 

SPé



 


 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-11-16 13:07:14

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>