|
|
|
Tweet |
|
|
|
A gasztrofilmek reneszánszát éljük,- és nagy étvággyal fogyasztjuk. Disney L’ecsót tálal, csetlő-botló konyhafőnök rágcsálója igazi gourmet, a Júlia és Júlia időutazásos szív-lélek szakácsparádé, míg az Ízek, imák, szerelmek olaszországi kulináris kiruccanás, szerelemmel ízesítve. Az Ízlések és pofonok valóságos férfi-nő séfvetélkedő. Díszítése szerelmes happy end, hol is lehetne másutt, mint az új, családi kisvendéglőjükben.
A mozi-előzmények „ínycsiklandozóak”, Funes briliáns humorral ellenőrzi saját éttermét (A főnök inkognitóban), máskor nevettető kalandokkal menti meg a francia gasztronómiát az ételláncok támadásától. (Szárnyát vagy a combját?) Feltétlenül ide tartozik Huszárik Szindbád remeklése, a kultfilmmé emelkedett Nagy zabálás, a tajvani Étel, ital, férfi nő mozija a konyha és nációk kapcsolódásáról, vagy a Szeress Mexikóban étel-költeménye.
„ Az élet ízei” svéd rendezője Lasse Halström már rutinosan matatott a konyhában, a „Csokoládé” könnyedén keverte az édes masszát az érzelemmel.
Az ínyenc menü receptje: válaszd ki kreatív rendező/főszakács módjára az alapanyagot, adj hozzá bőven ismert sztárokat, süss ki szerethető történetet, keverd remek és változatos helyszínekkel, melódiákkal, sűrűn kóstolgasd, hogy mindenki megkedvelje, végül tálald látványosan! Az ízek elzsongítanak, emlékeket idéznek, nagy érzelmeket kavarnak fel. A média felkapta és divatba hozta a kulináris világot, a gasztrofilmek sikere az egekben, a séfek mozikat töltenek meg.
Halström két teljesen távoli népet és kultúrát kever - esetünkben az arisztokratikus franciát és magát mindenütt feltaláló indiait. – A farkasszemet néző, merőben idegen éttermeket feszült párbaj helyzetbe állítja. Fűszere a humánum, szeretetet, cseppnyi erotika, - azonnal beindítja az ízlelőbimbókat!
A történet romantikus, talán néha klisére jár, de a steril és házias konyhák, a gusztán zamatos ízek-falatok, elegáns és köznapi vendégkör, - a háttérben kapkodó séfjelöltekkel -, az étkezés rituáléja, a túlpörgött „ételdizájnerek” , mindezek előtt Helen Mirren kihúzott derekú, szürke kosztümös, kőkemény éttermi főnökasszonyának alakítása nagyon élvezetes.
Mirren karakterének alakulása maga a történet, gesztusai, a rendíthetetlen Madame Mallory stílusváltása hatással van saját, és a többi szereplő sorsára, karrierjére. A story csúcspontján különleges desszert a vágyott siker. A második Michelin csillag a megújult elit-étterem diadala.
Ez lenne az élet íze? Lehet hogy valakinek túl cukrozott, esetleg könnyfakasztóan érzelmes, de képei, naív-bájos története és a szereplők - főként Helen Mirren - alakítása kóstolásra csábító.
sPé
|
|
|
|