. Ma Márk napja van.
Plusz egy, mínusz egy…
2015-10-24 20:48:46
Plusz egy, mínusz egy…

Plusz egy, mínusz egy…

 

Bár magam nem tartozom közéjük, gondolataim ilyenkor azok körül forognak, akiket ez igazán érint. És kedvezőtlenül érint. Nevezetesen: akiket a téli időszámításra való átállás mai éjszakája – és még jó néhány ezt követő – komoly erőpróba elé állít.

 

Azokról van szó, akiknek az éjszaka nem a kedves napszakuk. Az átlagosnál rosszabb alvók, vagy akiknek a szervezete kevesebb alvással is beéri – tehát az éjszaka hosszát másként mérik, mint mi, a durom-alvók. Azok, akik alig várják, hogy megvirradjon, de legalábbis a korán kezdő rádiók megszólaljanak.

 

Akik kora hajnalban, abban a hiszemben kolbászolnak a lakásban, hogy mozgásuk észrevétlen marad. Akik már kora reggel a TV távirányítóját nyomogatják vagy éppen a Facebook-on barangolnak, uram bocsá’, posztolnak.

 

Őket kiváltképp megviseli az óraátállításnak ez az évente ismétlődő körforgása, az idő kerekének ez a mesterséges visszafordítása. Hiszen az éjszaka ezen „viharvertjeinek” az egy órával hosszabb éjszaka valóságos istencsapása.

 

Ám emlékeztessük őket arra, hogy a világ – ebben az összefüggésben legalábbis – egyelőre igazságos, a dolgok egyensúlyban vannak. Ugyanis ezt a plusz egy órát, amit ma éjjel rájuk mérnek, azt márciusban attól a többségtől vették el, akik a fentebb körülírt „mellékhatásoktól” nem szenvednek, tudják, mit kezdjenek egy szép, csöndes, nyugodt és hosszú éjszakával. Még akkor is, ha „csak” alvással töltik.

 

Amikor az óra visszaállításával ily módon helyreáll a világ rendje, örülnünk kell, hogy ezt a tavaszi óra-elvételt az illetékesek is csak átmenetinek tekintik. S amit akkor elvettek, azt most visszaadják. És nem gondolkodnak azon, hogy az elvett órákat megtartsák. Bár, ne adjunk ötleteket!

 

Azoknak pedig, akiknek mégis csak gond ez a ma éjjeli plusz-óra, ezúton hívjuk fel a figyelmét: az éjszaka Nem csak alvásra való! És lehet, van valaki, aki ezzel a gondolattal messzemenően egyetért. És nincs is messze ez az illető!

 

- rigi -

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>