. Ma Gedeon napja van.
Önmagáról és műveiről mesél az írónő
2013-06-19 11:08:28
Önmagáról és műveiről mesél az írónő

Önmagáról és műveiről mesél az írónő

Fókuszban: Lilian H. AgiVega

Hartman Ágnes néven anyakönyvezték; fiatal és tehetséges; angol nyelven is publikál; a fanfiction hazai művelője. Akár J.K. Rowling nyomdokaiba is léphet. Egy már megjelent Trilógiát mondhat magáénak.






Mesélne olvasóinknak röviden az indulásról, késztetésről és más, életrajzi jellegű vonatkozásokról?

Röviden? Az nem lesz egyszerű, de igyekszem nem túl szószátyár lenni. :)

Valószínűleg mindenki strébernek tartott, de számomra már általános iskolában is az jelentette a legnagyobb örömöt, ha irodalomórán fogalmazási feladatot kaptunk. Valósággal lubickoltam benne.

Talán kilencéves lehetettem, amikor belevágtam egy kezdetleges kis sztoriba táborozó gyerekekről, akik egy maffiózót próbálnak elkapni. Tizenegy évesen egy keresztes lovagos könyvnek írtam folytatást. Mindkét történettel csak néhány fejezetig jutottam; nem tartott ki a lelkesedés. Talán tizenkét éves lehettem, amikor ismét belekezdtem egy regénynek szánt írásba, amely egy angol lord unokaöccséről szólt volna, de azt is hamar feladtam.

Az első „írói sikerélményem” a középiskola első évének kezdetén volt, amikor a magyartanárnő egy igen szórakoztató fogalmazási feladatot adott az osztálynak. Egy postás és egy férjes asszony titkos afférjáról kellett írni, a megközelítés választható volt. Sokan az újságírói megközelítést választották, egyes-egyedül én számoltam be az esetről pletykás vénasszonyok szemszögéből, és láss csodát: egyedül az én fogalmazásom tetszett annyira a tanárnőnek a 40 fős osztályéból, hogy az elejétől a végéig felolvassa.

Ezután pár évig csak verseket írogattam, majd tizenhét évesen írtam meg életem első befejezett regényét. Ez egy sci-fi paródia-féleség volt némi kalanddal és szerelemmel fűszerezve – egy öntudatra ébredt űrhajóról és legénységéről szólt. Mai szemmel nézve gyenge próbálkozás volt, de tizenhét évesen meg voltam róla győződve, hogy remek. Rövid ihletszünet után húszéves koromban köszöntött be számomra a fanfiction-korszak. (Egy kis magyarázat: a fanfiction egy rajongói írás, melyet egy könyv vagy film rajongója ír az adott könyv/film szereplőiről, de saját maga által kitalált cselekménnyel). A mai fiatalok tizenhárom-tizennégy évesen kezdenek ebben a műfajban alkotni, de én csak a 2000-es évek elején, húszévesen ismerkedtem meg az internettel, és tudtam meg, hogy mi is az a fanfiction (arra is csak akkor jöttem rá, hogy az a keresztes lovagos történet, mellyel tizenegy évesen próbálkoztam, tulajdonképpen fanfiction volt, hiszen egy regényt próbáltam rajongói szemmel folytatni).

Először rövidebb Star Wars fanficekkel próbálkoztam (angolul, mert 2000/2001-ben még nem léteztek magyar nyelvű oldalak a műfaj szerelmesei számára), majd Harry Potter és Artemis Fowl témában írtam történeteket – ezek már regényhosszúságúak voltak, és meghozták számomra a nemzetközi elismertséget. Akkoriban ismerkedtem meg későbbi fordítómmal, Katival, aki annyira beleszeretett a Harry Potter-témájú írásaimba, hogy puszta önszorgalomból nekiállt magyarra fordítani őket. Neki köszönhetően 2005/2006 táján már magyar oldalakra is felkerülhettek a történetek, és a hazai közönség is megszerette őket.

Édesanyám időközben rágni kezdte a fülemet, hogy a jó ötleteket ne fanficekre pazaroljam, hanem írjak végre egy saját regényt, saját szereplőkkel, saját magam alkotta univerzumban. 2006. nyarán fogalmazódott meg bennem a Második Atlantisz gondolata. Akkor még csak a főhős figurája körvonalazódott a fejemben: őt – legalábbis a viselkedését – egy rosszéletű ismerősömről mintáztam. Az ő antihős alakja köré építettem fel Második Atlantisz tengermélyi világát. A történet maga azonban még csak halovány árnyképként élt a gondolataimban, és 2007. tavaszáig nem is foglalkoztam vele. Édesanyámnak anyák napi meglepetésként írtam meg a prológust és az első fejezetet, majd a lelkesedésén felbuzdulva folytattam. Így készült el a „Második Atlantisz  – A tízezer éves varázs” c. könyv, mely hamarosan trilógiává nőtte ki magát.



Mit gondol, mi az igazi titka a fanfiction példátlan népszerűségének?

Azt hiszem, az, hogy egy fanfictionben bármi megtörténhet, ami az eredeti könyvben/filmben nem. Rómeó és Júlia boldogan élnek, míg – öregkorukban – meg nem halnak, a Titanic nem süllyed el, ellenben Luke Skywalker átáll a sötét oldalra, és Darth Vader oldalán uralja a galaxist. Azt tehet az olvasó/néző a kedvenc figuráival, amit csak akar, és amit nem szégyell. Az a fanfiction-író pedig ritkaságszámba megy, aki nem bánik legalább egy kicsit „szégyentelenül” az eredeti alkotók figuráival. Ezt néhány eredeti szerző sérelmezi is, és kifejezetten tiltja, hogy a művéből rajongói írások szülessenek, ugyanakkor mások – pl. J. K. Rowling – szemet hunynak fölötte, míg megint mások – pl. Naomi Novik (a Temeraire könyvsorozat szerzője) – kifejezetten bátorítják a fanfiction-írást, hiszen ők maguk is fanfic szerzőként kezdték írói pályafutásukat. Bevallom, én is örömmel veszem, ha belebotlok egy-egy, a regényeimen alapuló rajongói írásba, mert ez azt jelenti számomra, hogy volt, akinek annyira tetszett az általam alkotott világ, hogy továbbgondolta azt, és szerette annyira a szereplőimet, hogy „játszani” akarjon velük ő maga is.

Az eredeti kérdésre visszatérve: a fanfiction titka részben abban is rejlik, hogy ez az ifjúság műfaja. Elsősorban tizenévesek írják és olvassák ezeket a történeteket, márpedig ők azok, akik igazán, szívből tudnak lelkesedni mindenért, ami megragadja a fantáziájukat.


Kérjük, ajánlja Második Atlantisz c. trilógiáját olvasóinknak.

Azt hiszem, a legegyszerűbb, ha a regény hátteréről mesélek egy kicsit. Atlantisz a történetemben virágzó birodalom volt, és technológiailag évezredekkel az emberiség többi része előtt járt. Az Atlantiszi Birodalom tündöklésére azonban árnyékot vetett a rabszolgaság intézménye. Valaha, réges-régen ugyanis tündérek érkeztek a szigetre, akik kivívták az akkori, komoly varázshatalommal rendelkező uralkodó haragját. Ez a király úgy határozott: megfosztja a betolakodókat varázserejüktől, röpképességüktől, és rabszolgává teszi őket.
Ahogy múltak az évezredek, az atlantiszi királyok apáról fiúra öröklődő varázsereje gyengülni kezdett, a szolgasorban élő tündérek viszont fokozatosan visszanyerték hatalmukat, és bosszút forraltak.
Az atlantisziak egy nap arra ébredtek, hogy rabszolgáik mágikus csapások egész sorával sújtják a szigetet. Atlantisz süllyedni kezdett, vízbefúlásra ítélve az ott élő embereket, a tündérek viszont biztonságosabb tájakra repültek.
A király ekkor olyan varázslatot bocsátott Atlantiszra, mely a sziget elmerülésekor sellővé változtatja az embereket, hogy életben maradjanak. A sellőknek ezután már nem kellett volna mást tenniük, mint partra úszni a legközelebbi szárazföldön, hogy ismét emberré váljanak.
A király azonban gyilkosság áldozata lett, mielőtt elárulhatta volna alattvalóinak, hogyan nyerhetik vissza emberi alakjukat.
Az atlantisziak tehát sellővé váltak, de a tündérektől való félelmükben a vízfelszínt messze elkerülték. Az Atlanti-óceán mélyén alapították meg Második Atlantiszt.

A sziget pusztulása óta eltelt tízezer év alatt minden atlantiszi tudás a feledés homályába merült, s ma a sellők már nem hisznek abban, hogy őseik valaha is a felszínen éltek. Ellenségeik, a tündérek azonban nem feledték a régi sérelmeket.
Ebben a helyzetben találkozik az Írországban partra vetődött és emberré vált Azaész (Második Atlantisz semmirekellő trónörököse), Aengus (a tündérkirály dédunokája), valamint Lilla, egy magyar lány, aki a szigeten vakációzik. Hármuk sorsa örökre összefonódik. A tündérkirály családjában sorozatos halálesetek történnek, a gyanú Azaészre terelődik, pedig ő (ebben legalábbis) ártatlan. A tündérkirály hadat üzen Atlantisznak: egyszer s mindenkorra el akarja törölni a várost az óceán fenekéről. Itt kezdődnek az igazi bonyodalmak: ember- és tündérrablások, puccsok, összeesküvések, szerelem és háború.

Minden kaland és varázslat mellett a Második Atlantisz trilógia egy fejlődéstörténet, mely igyekszik a jóra tanítani, hiszen elsősorban az ifjúságnak szól. Azt meséli el, hogyan válik egy csélcsap, felelőtlen és önző hercegből olyan uralkodó, akire az egész óceán méltán néz fel.

 

           


Írók nem szívesen árulják el, éppen min dolgoznak. Azért annyit mégis megkérdeznénk: lesznek új kötetek és milyen más műfajokba kalandozna el szívesen?

A Második Atlantisz világában nem valószínű, hogy újabb regényeket írjak – hacsak egyszer, sok-sok év múlva újra elő nem veszem a témát (elképzelhetőnek tartom, hogy a „következő generációról” is írjak egy regényt, de egyelőre nem foglalkoztat a gondolat.)

Egyéb műfaj? Valószínűleg megmaradok fantasy írónak, de lehetséges, hogy jövendő írásaim egyike-másika „átlóg” majd a sci-fi világába (a fantasy és a sci-fi véleményem szerint könnyen átjárható műfajok, pl. sokan sci-fiként definiálják a Star Warst és a Star Treket. Szerintem viszont mindkettő űrfantasy. Szívesen írnék hozzájuk hasonló jellegű történeteket, akár űrhajós száguldozás nélkül is. Elég, ha új bolygókat, fajokat, életkörülményeket „teremthetek”).


Mit csinál, amikor nem ír?

Olyankor gondolatban írok. :) Nem viccelek: gyakran forognak a gondolataim éppen aktuális regényem leendő jelenetei körül (s ha kipattant az isteni szikra, az a legbosszantóbb, ha épp nincs a kezem ügyében papír-ceruza vagy klaviatúra, hogy lejegyezzem). Ezen kívül szívesen olvasok, fotózok és utazok (utazásaim hatással vannak készülő műveimre: sok gyönyörű hely ihletett már meg annyira, hogy végül egy-egy könyvjelenet helyszínévé vált). Régebben sokat rajzoltam, ma már erre ritkán van időm, de a könyveim borítóját például én rajzoltam.

 

És zárásképpen: ezúton üdvözlöm a Hírhatár-Online lapcsoport minden olvasóját!

 

- rigi -

Utoljára frissítve: 2013-06-19 11:44:33

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális1 Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>