. Ma Ervin napja van.
Olcsó a kerozin
2015-02-11 18:31:11
Olcsó a kerozin

Olcsó a kerozin

 

Az utóbbi hónapokban a világpiacon folyamatosan csökkentek az olajárak és ezért úgy a gépkocsi, mint a repülő üzemanyagok is jelentősen kevesebbe kerülnek, mint korábban. Mindenki - egy kicsit jogosan - azt várta, hogy mivel az üzemanyag ár a repülés költségeit egyik legjobban befolyásoló tényező, ennek alapján lesz egy komolyabb légi-tarifa csökkenés.

 

Nos, ez nem következett be. Sőt, a helyzet kapcsán készített különböző tanulmányok azt erősítették meg, hogy egyhamar nem is fog. A civilek legnagyobb csodálkozására a szakma azzal indokolta a döntést, hogy a tarifák nem pusztán az üzemanyag árak, hanem a piaci kereslet függvénye is. Ez már csak azért is furcsa, mert mikor az árak felfelé mentek, akkor az áremelést legtöbbször a kerozin magas költségeivel indokolták. A szakemberek szerint a cél az lenne, hogy a légi szállítók az üzemanyag árától függetlenül csak a piac hatására igyekezzenek bevételeiket maximálni.

 

Mint az elmúlt héten kiderült, ezt az erősen sántító magyarázatot a hivatalos hatósági szervek sem fogadták el. Így az amerikai törvényhozás szenátora, Chuck Schumer vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére: miképpen fordulhatott az elő, hogy miközben az északi tengeri olaj hordója már 53 USD alá esett ám ez a jegyárakban nem jelentkezett.

 

Hasonló akcióba kezdett a brit pénzügyminiszter, George Osborne is. Kiemelte, hogy az iparág a Boeing és az Airbus repülőgép gyártóknál hatalmas rendelés állományt halmozott fel, (összesen több mint 12 ezer gép) mely szintén arra mutat, hogy az alacsony üzemeltetési költségek miatt, a légitársaságok jelentősen növelni tudják bevételeiket. Flotta-bővítéseikhez vagy felújításaikhoz olcsóbban és több hitelt vehetnek fel a bankoktól, melyekből könnyebben tudják a beszerzéseket finanszírozni.

 

Ám ez ugyanakkor egy komoly veszélyt is jelez. Az új gépek modernebbek, kisebb fogyasztásúak és amennyiben a kerozin ára ilyen alacsony marad hosszabb ideig, akkor a beruházóknak nem lesz érdekük a jelenlegi flottát kisebb fogyasztásúakra cserélni. A megrendeléseket elhalaszthatják, vagy esetleg le is mondhatják. Erre mutat az a tény is, hogy az USA-beli repülőgép temetőből, már több korábban leállított gépet dekonzerváltak és ismét forgalomba állítottak.

 

 

Írta: Veér Jenő, légiközlekedési szakértő

 

Utoljára frissítve: 2015-02-11 18:35:57

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>