. Ma Márk napja van.
Nyisd ki a könyvet-majd foglalj helyet rajta!
2014-10-16 18:40:23
Nyisd ki a könyvet-majd foglalj helyet rajta!

Nyisd ki a könyvet-majd foglalj helyet rajta!

 

London nyári-kora őszi attrakciója volt a brit irodalom klasszikusait megjelenítő könyvpadok artisztikus sorozata a főváros neves épületeinél, terein, parkjaiban.

 

 

 




„Örömmel indítjuk el a Könyvek a városról / Books about Town című projektünket, amivel az olvasás szeretetét szeretnénk terjeszteni a fővárosban" - mondta el a sajtótájékoztatón Jonathan Douglas, a „National Literacy Trust” elnöke. „Azt reméljük, hogy az emberek a padok láttán elnevetik majd magukat az utcán, és olvasási élményeikről kezdenek beszélgetni."

 

 

 

                                                                                   Shakespeare pad a kikötőben

 

 

A megfáradt turisták és nagyvárosi érdeklődők egyaránt nézegethetik a művészien festett padokat, megpihenhetnek rajtuk, elüthetik az időt,  – akár olvasással is! – Induljon a londoni barangolós-képkereső irodalomóra, a változatos, tarka könyvpadok,  impresszív, festett idézetek Vernétől Shakespeareig, Ian Flemingtől Virginia Woolfig, Kiplingtől H.G. Wellsig, felbukkan Mary Poppins esernyője, a repkedő Peter Pan vagy a kerekded Bridget Jones is, nem is beszélve Verne léghajójáról, a Dzsungel könyve állatseregletéről, James Bond, Poirot figurákról, vagy a mesehős, Guffalo bikájáról.

 

 

  

                                                                                 Bridget Jones- napló helyett könyvpad

 




                                                                                          Guffalo mesefigurák

                       



 

Ősszel a könyvpadok története véget ér, összeszedik őket a londoni utcákról, végül aukcióra bocsátják a könyv-misszió darabjait. Az ötletgazda és jótékonysági szervezet /„National Literacy Trust”/, az árverésből befolyó összeggel az alacsony műveltséggel és az analfabetizmussal veszi fel a küzdelmet.


 



                                        játék és olvasás a Dickens padon

 

 

Legújabb kutatások szerint ma háromból egy gyerek nem rendelkezik saját könyvvel, míg hét évvel ezelőtt ez az arány tízből egy volt. „A kutatásból az is kiderült, hogy legszegényebb gyermekeink 40%-a 11 éves korában otthagyja az iskolát anélkül, hogy képes lenne megfelelő szinten olvasni”-, ismertették az árverés bevezetőjében.

 

A sikeres aukció rekord bevétele 251,500 dollár (60,26 millió forint) volt!

 

A legmagasabb összegért, 9500 dollárért (2,27 millió forintért) a Jeeves and Wooster könyvpad kelt el. A pad alján ábrázolják a vélhetően végtagok nélküli Jeeves lábait, ahogy a Blandings kastélynál egy koktélpohár társaságában festőien elnyúlnak a krikett mezőn. 

 

 

                                a dobogós Jeeves and Wooster illusztráció

 

 

 

Freyja Dean James Bond-padjáért és Gerard Strong War Horse alkotásáért egyenként 9000 dollárt (2,17 millió forintot) fizettek.

 

 

 

 

                                            James Bond festett emléke

 

 

 

Neil Gaiman Neverwhere című könyvéhez készült könyvpad 5000 dollárért (1,2 millió forintért) cserélt gazdát. A kikiáltási árát „felverhette”, hogy ezen a padon egy sikeres lánykérés történt!





 

                                       egy különleges leánykérés helye

 

 

Kételkedik valaki is ezek után az olvasás, a könyvkultúra nemes és megtermékenyítő hatásában?

 

sPé

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-10-17 08:43:07

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>