. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nekem a zene kell! - a popkirály évfordulója (56 éves lenne a popikon-Michael Jackson)
2014-08-30 16:02:27
Nekem a zene kell! - a popkirály évfordulója    (56 éves lenne a popikon-Michael Jackson)

Nekem a zene kell! - a popkirály évfordulója (56 éves lenne a popikon-Michael Jackson)







„ A zene egyfajta mantra, amely megnyugtatja a lelket. Ugyanúgy szükségünk van rá, mint az ételre." Michael Jackson

 

Hangja, színpadi  varázsa mindmáig utánozhatatlan, furcsa, töredezett mozdulatai, moonwalk tánca, az elvesztett gyermekkor pótlékai, Graceland felnőtt játszótere, határtalan adakozása - ez maga a popkirály zenéje.

 

Géniusz, tele kétellyel és ellentmondással, négy évtizeden át megasztár. 11 évesen már  a The Jackson Five  kölyökbanda sikergyárának Benjáminja. Hatalmas ugrás a minden eladási rekordot döntő „Thriller” album és kislemez berobbanása /100millió feletti eladás, 27 platinalemez az Államokban, fokozva a majd 14 perc  hosszú ikonikus  klip-film képeivel/.

 

Mi lehet páratlan sikerének titka? A zseniális tehetség kreatív művészként a zeneszerzés, éneklés és koreográfia mellett  remekül rajzolt és verselt – környezetéhez tartoztak Quincy Jones, Paul Mc Cartney, Cher vagy Stevie Wonder. Személyisége mágikusan vonzó, legendák keringtek „átváltozásáról”, folytonos kifehéredése, /melyet egy ritka bőrbetegség okozott/és az idol, Diana Ross arc/formázása.

 

Kultikus megjelenés, eszeveszett jó dallamokkal és profi énekléssel, szűk, testre feszülő nadrág, fényes felső, sötét Ray Ben napszemüveg, kesztyű  és kalap, lüktető show, rakéták és ejtőernyők, hatalmasra nőtt árnyjátékok, virtuóz tánckar - ahol mindig övé a szóló -.  Az élő turnék állomásain tomboló, rajongó sikerek.

 

Csúcspont a moonwalk tánc,- melyet 1982-ben először az Ed Sullivan showban mutatott be,- az adást 42millióan nézték (!) A Hold meghódítása a korlátlan amerikai siker szinonimája lett, így Jacko moonwalkja szerencsésen rájátszott a korszak aktualitására.

 

Igazi megasztárrá az énekes a 80-as években vált, az amerikai popkultúra meghatározó személyisége lett. A kábeltévék, szatellitek indulása, az MTV megjelenése új műfajt teremtett  - az ütős képi látvány felfokozta  az énekhatást – éljen a mindenható  videoklip!

 

Michael az első afroamerikai énekes, akinek számait sugározta az MTV, gyártásukban jelentős rendezők működtek közre John Landistől Coppoláig / Thriller, Bad, Black or White, Dirty Diana, Billie Jean /, maradandó képi anyagok.

 

Karrierjének „rekord”-számai páratlanok, a „Rock and Roll Hall of Fame” kétszer is tagjai sorába emelte, a Guiness Rekordok Könyvében „Minden idők legsikeresebb előadója” címmet szerepel, 13 Grammy- díjjal tüntették ki, mindenkit megelőzve ugyanennyi alkalommal volt kislemezével listavezető az USA-ban (Billboard Hot 100).

 

750 milliót meghaladó eladott lemezével a World Music Awards a legtöbb felvételt eladó szólóénekesének ismerte el.

 

Michael Jackson  különleges zenei hangzása, egyedi stílusa hatással volt a hip-hop és pop zenei előadók generációira.

 

Minden porcikáját átjárta a zene, hallgatni élmény, tehetsége ma is elvarázsol.

Találó rá Barry Goddy /a Motown lemezkiadó alapítója/ megfogalmazása:

 

 „Michael Jackson nem olyan művész volt, akiből egy születik egy évtizedben, egy nemzedékben, vagy egy emberöltőben. Olyan művész volt, akiből csak egy létezett és pont” 

 

 sPé

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-07 13:48:14

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>