. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Még egyszer mondom...
2015-04-07 18:32:27
Még egyszer mondom...

Még egyszer mondom...

 

Bizonyosan feltűnt már a kedves olvasónak is, hogy egy sajátosan magyar, új vírus terjed a közbeszéd világában. Ez a vírus igen fertőző, rendkívüli gyorsasággal szóródik és az ember beszédközpontját támadja meg.

 

Nevet még nem adott neki az orvostudomány, egyelőre a jelenség szerint tartják nyílván. A dolog ott érhető tetten, amikor a „páciens”, azaz a nyilatkozó, a beszélő többször is azt mondja, hogy „még egyszer mondom”.

 

„Még egyszer mondom” ismételgeti, mint aki abból a indul ki, hogy a közönsége (riporter, hallgatóság)) alapállásban debil, vagy legalábbis gyenge szellemi képességű és a nyilatkozó által lényegesnek vélt mondandót csak sokadik hallásra képes befogadni.

 

„Még egyszer mondom” – terjed a kór, már-már megállíthatatlanul, vakcina, ellenszérum kifejlesztésére még laboratóriumi vizsgálatok sem kezdődtek. Sokáig itt lesz a járvány, védekezésre esély sincs, s csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer talán elhal a dolog magától.

 

„Még egyszer mondom” – sulykolja mondandóját a beszélő, amolyan mentális dadogás módjára, miközben egyre ingerültebbnek tűnik. Hogy is ne lenne az, amikor a hallgatóság – nyilvánvalóan szánt szándékkal, de legalábbis pusztán az irritálás céljával – nem hajlandó tudomásul venni a közlendőt.

 

„Még egyszer mondom” – ismételgeti, mert a beteg szerint közlendőjének súlya, személyének pozíciója, beosztása nem tűrheti az ellentmondást, a szurkaként feltett sunyi kérdéseket; hogy az ellenérvekről ne is beszéljünk.

 

Félreértések elkerülése végett: bizonyára a kedves olvasó is rájött, hogy a kórt legelőször bizonyos kormánypárti hivatásos nyilatkozók „hozták be”. Úgy kell beszélni, hogy bármit is kérdezzenek tőlük, mindig könnyen visszatérhessenek a vezér-gondolatukhoz. „Még egyszer mondom” – előzik meg a nem kívánatos tartalmakat és mantrálják a mantrálni valót. Mára azonban, hiába, no, a kór terjedésével a teljes politikai spektrum képviselői, mi több, más média-személyiségek is átvették ezt a stílust.

 

Ez a „Még egyszer mondom” – bár igen hatásos eszköznek mutatkozik a nyilatkozó szempontjából, tehát erős vírus – egy dolgot nem tud elfedni. Azt, hogy a fertőzött személynek nincsenek érvei, képtelen másként megvédeni álláspontját; nem képes, de nem is kíván egy vitába beleállni.

 

És valahogy az az érzésem, mintha ez a „Még egyszer mondom” hétköznapi életünk egyre több szegmensét fertőzné meg: egyre kevésbé toleráljuk a kritikát, az ellenvéleményt és végképp nem tudunk mit kezdeni az érvekkel.

 

„Még egyszer mondom…”, repetázik önmagából a beszélő. Pedig az esetek többségében jobb lenne, ha egyszer sem tenné.

 

 

 

- rigi -

 

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>