. Ma Ervin napja van.
Gyerünk a moziba be! - első Magyar Filmhét!
2014-10-11 09:37:30
Gyerünk a moziba be! - első Magyar Filmhét!

Gyerünk a moziba be! - első Magyar Filmhét!

A Filmalap, az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia rendezi a Magyar Filmhetet október 13-19. között, bemutatva az elmúlt három év hazai filmtermését. Az átfogó program - 12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás - köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm – pereg majd a Cinema City MOM Park mozi hat termében.

 

Az első Magyar Filmhetet  október 13-án este az Oscar-díjas Kertész Mihály  kerek 100 éve forgatott némafilmje, - A tolonc -  nyitja meg Jászai Marival a főszerepben. A filmtörténeti kuriózum felújított és digitalizált változatának ősbemutatója a MÜPÁban lesz.  A tolonc-hoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zeneszerzője, Pacsay Attila komponált kísérőzenét, melyet a nyitógálán szimfónikus zenekar ad elő.

 

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek, mint a Fehér Isten, az AglajaA nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok újra látható lesz nagyvásznon. A közelmúlt kiemelkedő sikereit, a százezres hazai nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát és az eddig több mint százötvenezer nézőt vonzó Coming Out című vígjátékokat ismét megnézheti  a nagyközönség. Jelen  lesz még a Filmszemlén Pálfi György Szabadesés  alkotása, az Utóélet, Zomborácz Virág filmje, a Fekete leves, Novák Erik rendezésében és számos más  játék- és dokumentumfilm.

 

 

 

 

Török Ferenc - a  korábban nagy sikerű Moszkva tér rendezője - új alkotása,  a Senki szigete szuperromantikus komédia  világpremierje is a Filmhéten lesz.

 

 

 

 

 

 

Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámájának és  N. Forgács Gábor legutóbbi filmje, a  Pillangók is a Filmhét bemutatója, Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével.

 

Először láthatjuk itthon a Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmjét, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek címmel, valamint Reisz Gábor, az idei CineFesten díjat nyert VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan alkotásával az eseményen mutatkozik be a filmkedvelőknek.

 

 

 

 

 

 

 

A Filmhéten vetített filmek több mint egyharmada a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott alkotás, többek között a Montreálban fesztiváldíjat nyert tévéjátékfilm, A berni követ, a számos fesztiválon díjat nyert  Vad Szigetköz című ismeretterjesztő film, a Magyarok a Barcáért   sport-és kultúrtörténeti dokumentációja, vagy a szintén sikeres Négyszögletű kerek erdő  animációs film is.

 

A szemle kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban négy hétvégén  In Memoriam címmel a magyar film közelmúltban elhunyt legendás alkotóinak - Jancsó Miklós, Maár Gyula, Xantus János, Szécsényi Ferenc és Kézdi-Kovács Zsolt –munkáiból vetítenek, valamint a Magyar Filmplakát Kiállítás- és verseny is megrendezésre kerül.

 

A Filmakadémia tagjai a Filmhét  mozgókép-anyagából  jövő januárban titkos szavazással jelölhetik Magyar Filmdíjakra a szakma legjobbjait.  A Magyar Filmdíjak gálaestjére 2015 februárjában kerül sor.

 

A teljes program a www.filmhet.huoldalon található, a vetítésekre pedig október 9-étől elővételben már válthatóak jegyek a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.huhonlapon.

 

Kialszanak a fények, hallgassunk a színészek spot-üzenetére - Gyere, ülj mellém! – jó mozizást a Magyar Filmhéten!

 

 

(forrás:mti)

 

Utoljára frissítve: 2014-10-12 08:58:15

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>