. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Gasztro románc - Madame Mallory és a curry... Filmrecept: "Az élet ízei"
2014-09-06 10:33:52
Gasztro románc - Madame Mallory és a curry... Filmrecept:

Gasztro románc - Madame Mallory és a curry... Filmrecept: "Az élet ízei"

 

 

A gasztrofilmek  reneszánszát éljük,- és  nagy étvággyal fogyasztjuk. Disney L’ecsót tálal,  csetlő-botló  konyhafőnök rágcsálója igazi gourmet, a Júlia és Júlia időutazásos szív-lélek szakácsparádé, míg az Ízek, imák, szerelmek olaszországi kulináris kiruccanás, szerelemmel ízesítve. Az Ízlések és pofonok valóságos férfi-nő séfvetélkedő. Díszítése szerelmes happy end, hol is lehetne másutt, mint az új, családi kisvendéglőjükben.

 

A mozi-előzmények „ínycsiklandozóak”, Funes briliáns humorral ellenőrzi saját éttermét (A főnök inkognitóban), máskor nevettető kalandokkal menti meg a francia gasztronómiát az ételláncok támadásától. (Szárnyát vagy a combját?) Feltétlenül ide tartozik Huszárik Szindbád remeklése, a kultfilmmé emelkedett Nagy zabálás, a  tajvani Étel, ital, férfi nő  mozija a konyha és nációk kapcsolódásáról, vagy a Szeress Mexikóban étel-költeménye.

 

 „ Az élet ízei” svéd rendezője Lasse Halström már rutinosan matatott  a konyhában, a „Csokoládé” könnyedén keverte az édes masszát az érzelemmel.

 

Az ínyenc menü receptje: válaszd ki kreatív rendező/főszakács módjára az alapanyagot, adj hozzá bőven ismert sztárokat, süss ki szerethető történetet, keverd remek és változatos helyszínekkel, melódiákkal, sűrűn kóstolgasd, hogy mindenki megkedvelje, végül  tálald látványosan! Az ízek elzsongítanak, emlékeket idéznek, nagy érzelmeket kavarnak fel. A  média felkapta és divatba hozta a kulináris világot, a gasztrofilmek  sikere az egekben, a séfek mozikat töltenek meg.

 

Halström  két teljesen távoli népet és kultúrát kever - esetünkben az arisztokratikus franciát és magát mindenütt feltaláló indiait. –

A farkasszemet néző, merőben idegen  éttermeket feszült párbaj helyzetbe állítja. Fűszere a humánum, szeretetet, cseppnyi erotika, - azonnal beindítja az ízlelőbimbókat!

 

A  történet romantikus, talán néha klisére jár, de a  steril és házias konyhák, a gusztán zamatos ízek-falatok, elegáns és köznapi vendégkör, - a háttérben kapkodó  séfjelöltekkel -, az étkezés rituáléja,  a túlpörgött „ételdizájnerek” , mindezek előtt Helen Mirren  kihúzott derekú, szürke kosztümös, kőkemény  éttermi főnökasszonyának  alakítása  nagyon élvezetes.

 

Mirren  karakterének  alakulása maga a történet, gesztusai, a rendíthetetlen Madame Mallory  stílusváltása hatással van saját, és a többi szereplő sorsára,  karrierjére. A story csúcspontján különleges desszert a vágyott siker. A második Michelin csillag a megújult  elit-étterem diadala.

 

Ez lenne az élet íze? Lehet hogy valakinek túl cukrozott, esetleg könnyfakasztóan érzelmes, de képei, naív-bájos története és a szereplők  - főként Helen Mirren -  alakítása kóstolásra csábító.

 

sPé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-08 11:04:23

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>