. Ma Auguszta napja van.
Fokhagyma és az angolok
2015-01-16 17:43:12
Fokhagyma és az angolok

Fokhagyma és az angolok

 

Mindaz, amiről alant szó lesz, egy évforduló kapcsán jutott eszembe, amelyről méltatlanul megfeledkezett a világ. Olvasom valahol, hogy tavaly már húsz éves múlt a francia és angol partokat a tenger alatt összekötő „Csalagút”.

 

Frankofon vagyok, nem tagadom. No, nem a szélsőséges fajtából, csak úgy a magam módján. Mérsékelten, szolidan. Tehát ernyőt nem nyitok itt Pesten, ha Párizsban esik az eső. Ám Franciaországot, lakóit, történelmét és jelenét, nyelvét és irodalmát kedvelem és tisztelem. Gondolom, sokan vagyunk ezzel így.

 

Feleségem, viszont, velem ellentétben, anglofil. Lévén, hogy kulturális gyökerei, mentalitása inkább a csatornán és az óceánon túli világhoz kötődnek. Nála sincs semmi túlzás vagy felesleges affekció. Amúgy angol magántanár a lelkem.

 

Ennél fogva, adott kettőnk között a közeg ahhoz, hogy a világot e két eltérő szemüvegen, kaleidoszkópon keresztül figyeljük és elemezzük, s az angolszászok és franciák közötti közismert, legalábbis nem minden fenntartást nélkülöző viszonyulást (csak diplomatikusan!) magunk között megéljük.

 

Magyarán szólva: zrikálásig menően, amolyan örökös Tom és Jerry fazonban, jókat derülve aknázzuk ki egyik vagy másik nép valós, vagy vélt, sokszor igaztalanul is eltúlzott előnytelen vonásait, s alaposan megmerítve a vitriolos kanalat helyezünk el egymáson jól időzített poénokat.

 

Hasonlatosan ahhoz, amint az a Csalagút ünnepélyes átadásakor esett meg a fáma szerint. A díszünnepségen megjelent előkelőségek között egy valódi angol Lord azzal „szórakoztatta” francia partnerét, hogy miközben persze örül az alagútnak, azért aggódik is kissé, mert ugye, azon átjöhet a fokhagyma-szag is.

 

A franciák embere, a nemzeti önérzeten ejtett övön alulit azzal a megjegyzéssel viszonozta, hogy: „Lordom, magam is osztom az aggodalmát, hiszen a Csalagúton átjöhetnek a britek is.”

 

Hát, így valahogy. Ugye, mi jó barátok vagyunk?

 

- rigi -

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-01-16 17:45:45

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Színes Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Színes Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>