. Ma Béla napja van.
Ej mi a kő? – Bohémia Stonehenge nyomában
2014-09-02 18:16:56
Ej mi a kő? – Bohémia Stonehenge nyomában

Ej mi a kő? – Bohémia Stonehenge nyomában

 

 

 

A világ rövidesen megtanulja a dél-csehországi Holasovice nevét, ahova Európa egyik leghatalmasabb és legsúlyosabb, közel hatvan tonnát nyomó menhirjét - álló kőtömbjét - szállították.

 

A  természeti képződményt - amely talán az első pillantásra egy gigantikus hüvelykujjra emlékeztet - tavaly harckocsival húzták ki a földből, elképesztő tömege miatt csak daru segítségével tudták beemelni.

 

A kőkolosszust szállítását speciális teherautóval végezték: a jármű négy óra alatt tette meg a dél-csehországi Studánkyból a hetven kilométeres távot. Érkezését több száz érdeklődő  kiváncsian várta.

 

A megmozdulás külsőségeiben is stílusos volt, az önkéntesek színes kelta jelmezekben vonultak a jármű előtt. Felelevenítettek egy ősi rituálét, mivel a faluban felállított menhirek egy kelta cromlech-et – kőtömbökből formált, kör alakú megalitikus építményt - alkotnak.

 

"Még mindig csak találgatjuk a kőtömb pontos súlyát" - mondta Pavel Mrkacek, a speciális szállítást végző cég munkatársa. A sikeres akció költsége úgy félmillió korona (5,7 millió forint) összeg.

 

A jó pár méterre magasodó, terebélyes menhirt egyelőre a holasovivcei cromlech mellé helyezték, majd a 2015-ös nyári napforduló idején foglalja el végső helyét az építményben.

 

A vidékhez emellett gyógyító, meditációs és a spirituális fejlődést segítő funkciók is kötődnek, így  a „bohémiai Stonehenge” látványos kő-együttese igazán méltó helyre kerül.

 

Holasovice parasztbarokk stílusú épületegyüttesnek köszönhetően 1998-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 

Utoljára frissítve: 2014-09-03 07:40:12

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>