. Ma Béla napja van.
Bushmanok. És mások.
2015-07-13 13:15:45
Bushmanok. És mások.

Bushmanok. És mások.

 

A Bushman TUDJA: törzsével csak addig maradhat együtt, amíg annak hasznára tud lenni. Képes nemzeni, vadászni, gyűjtögetni, részt venni a törzs védelmében. Amint ennek vége, a törzs kiveti magából, hátra-és sorsára hagyja, a biztos pusztulásnak kitéve.

 

Ez náluk így természetes. Így nőnek fel, hogy azt ne mondjuk, így szocializálódnak, nincs benne semmi rendkívüli, nincs sértődés, nincs fájdalom – csak a természet és a törzs törvényei érvényesülnek.

 

Európai szifilizáción nevelkedett embertársa HISZI: ha ledolgozta azt a neki kimért negyven egynéhány évet és szögre akasztja a szögre akasztani valót, akkor biztos nyugdíja biztosnak tűnő fedezékében élvezheti létét az ember kor legvégső – hál’a Magasságosnak – egyre inkább kitolódó határáig.

 

Mondom, hiszi. Mert hiszi a piszi. Fenti tétel csak addig igaz, amíg be nem üt valahol egy gazdasági krízis, egy-egy elhúzódó válság; és az amúgy nem prudensen, mondhatnánk pazarlóan és ésszerűtlenül, nem is feltétlenül a közjót szolgáló módon gazdálkodó politikai vezetők elő nem veszik a „kényszerű megszorítások” c. papirusztekercset. Ahogy ezt most a görögök is tették.

 

Bár az ősi demokrácia emlőin nevelkedett társadalom többsége ugyan ellene szavazott, a görög kormány mégis beadta derekát – lement békába és most tart a „békanász az avaron” – és benyújtotta számos gazdasági mentőcsomagja közül a legutóbbit, ahogy azt rendelték tőle az EU és a közös pénzügyi zóna vezetői, valamint a finanszírozók.

 

És lám: a program szerint a gazdaság helyreállítása csak úgy képzelhető el, ha drasztikusan megváltoztatják a nyugdíjazás rendjét. El kell venni a 13. és 14. havi nyugdíjakat; csökkenteni kell a nyugellátás összegét néhány tíz százalékkal – s hogy visszatérjünk valamiképp témánkhoz – emelni kell az általános nyugdíj korhatárát. A bevált séma szerint.

 

Magyarán: egyre kevesebb embernek egyre kevesebb nyugdíjat fizetni. Dolgozzanak tovább (már, ha van munkájuk), amíg még hasznot tudnak termelni a társadalomnak, ne spekuláljanak a társadalmi szolidaritásra. Főként ne terheljék sokan és sokáig az ország (a törzs) gazdaságát.

 

Tehát, a görög kormány is a nyugdíjasok szerzett jogainak megnyirbálásával pávatáncolt Merkelék előtt, s az amúgy tiszteletre méltó nyugdíjas polgárt „nyuggerré” fokozta le. És csak remélhetik a görögök, hogy itt megáll. Mert ne feledjük, a Taigetosz is hellén találmány volt.

 

A Grexit, amint az egyébként várható volt, további intézkedésig – értsd: a legközelebbi válságig – el lett napolva. Az idáig vezető tárgyalásokat és népszavazást pedig meg lehetett volna spórolni.

 

 Sok Grűhó Semmiért”, avagy „Kész Gröhej”.

 

- rigi -

 

 

 

 

 

További híreink
Az egyik liszt annyi, mint a másik?
Bár a színe barna vagy fehér…
2015-06-20 21:22:35, Hírek, Vélemény Bővebben
„Magányos Posta-fa…”
Nem egy Csontváry, annyi szent. Csupán egy alkalmi tárlat darabja.
2014-10-15 15:50:00, Hírek, Vélemény Bővebben
Így kukázunk mi…
Lomtalanítás lesz a 2. kerületben a jövő héten.
2014-10-10 19:20:13, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>