. Ma Béla napja van.
Beszivárgott
2015-02-13 21:21:36
Beszivárgott

Beszivárgott

 

Közönséges Bálint és Valentina névnapként szerénykedett a naptárban sokáig, viszonylag ritka keresztnevek ünnepeként. A névnapok ünneplésében egyébként meglehetősen sajátos gyakorlat a miénk, a világban nem sok helyütt találhatunk ilyesmit.

 

Persze, vannak másutt is hasonlók, ám azok inkább egy-egy vallás kiemelkedő szentjeinek fenntartott jeles napokhoz fűződnek. Minden egyes keresztnévhez tartozó „piros betűs” nap – amolyan kollektív szülinap gyanánt – lehetne akár egy hungarikum is. Javasolnám is menten felvételét ama bizonyos listára, a birkapörkölt és az ünnepnap-áthelyezési gyakorlatunk mellé.

 

A Valentin-nap – Tenna Lady ide vagy oda - beszivárgott társadalmi kultúránkba. Beszivárogni csak oda lehet, ahol vákuum van és igény is jelentkezik valamire. Jelesül, egy kedves, bensőséges érzés kifejeződésének ünnepére, amire a mi kultúrkörünkben, történeti hagyományainkból fakadóan, csak közvetve lehet példát találni (pl. húsvéti locsolás a számunkra kedves leányzónál).

 

A Valentin-nap tulajdonképpen egy intim ünnep. A szerelem bűvöletében leledzők, vagy oda vágyakozók bensőséges, olykor vidám, bohókás külsőségekben megnyilvánuló, az érzelmek nyílt megvallására alkalmat teremtő alkalom. – Lávszeksz-dureksz..

 

Persze, a kereskedelmi vonatkozásai sem elhanyagolhatók: az ötletekkel, ajándékokkal és külsőségekkel realizálható bevételek – egyfajta második Mikulás vagy Karácsony gyanánt – jócskán fűtik ezt a hangulatot, kedvet.

 

Valentin az 1990-es évektől kezdve beszivárgott, helyet talált és hagyománnyá vált. Szimpatikus, meghitt nap. Azon kevés napok egyike, amely nem elválaszt, hanem összeköt.

 

És ez nem egy elhanyagolható erény.

 

Ps: love – rigi –

 

 

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális1 Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális1 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>